Ирландският премиер предупреди британския си колега да не се опитва едностранно

...
Ирландският премиер предупреди британския си колега да не се опитва едностранно
Коментари Харесай

Северна Ирландия остро предупреди Великобритания да не пипа протокола

Ирландският премиер предупреди английския си сътрудник да не се пробва едностранно да анулира някое от разпоредбите след Брекзит, договорени с Европейския съюз за търговия с ръководената от Англия Северна Ирландия, оповестява " Ройтерс ".

Това се случва, откакто по-рано вестник " Таймс " заяви, че английският външен министър Лиз Тръс ще анулира огромна част от протокола за Северна Ирландия, откакто се е отказала от диалозите с Европейски Съюз за реализиране на договорка след Брекзит.

" Разговарях с премиера Борис Джонсън тази заран. По отношение на протокола подчертах нуждата от усилване на полемиките в Европейски Съюз и Обединеното кралство и отбягване на всевъзможни едностранни дейности ", написа Майкъл Мартин в Туитър.

Вчера пратеникът на Европейски Съюз във Великобритания Жоао Вале де Алмейда съобщи, че ЕС има подготвеност да възобнови разговорите за протокола за Северна Ирландия след пауза заради скорошните избори, само че не е податлив на съществена смяна в съглашението, което стои в основата на разпоредбите за търговия след Брекзит.

Протоколът беше усърдно договарян, с цел да се избегне твърда граница с Ирландия, като в същото време ефективно запазва Северна Ирландия в единния пазар на Европейски Съюз.

Северна Ирландия, която претърпя три десетилетия еретически спор до мирното съглашение през 1998 година, беше разтърсена от принуждение предходната година, частично против протокола.

Мнозина подкрепящи Обединеното кралство юнионисти го виждат като основаване на фактическа граница в Ирландско море с главната територия на Англия и споделят, че се чувстват предадени.

В своите оферти Англия прикани Европейски Съюз да спре обширните инспекции и да се концентрира по-категорично върху стоките, " същински " изложени на риск да навлязат на единния му пазар през Северна Ирландия.

Британското държавно управление настоя, че за всички останали артикули не били нужни детайлни инспекции, с цел да се резервира интегралният статут на Северна Ирландия като част от Обединеното кралство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР